P

MyDogDNA

 

Er bestaan diverse DNA testen waarbij je de hond kan laten testen op gezondheid, vachtkleur en andere erfelijke eigenschappen. Uiteraard voor zover bekend.
Gelukkig wordt het aantal ziektes en andere eigenschappen waar je op kan testen steeds groter.

Binnen de kromfohrlander wereld is de MyDogDNA test de meest gebruikte.
Deze test op alles waar men op dat moment op kan testen.
Zo krijg je een heel uitgebreid overzicht van alles wat een hond aan erfelijk materiaal in zich heeft. Dit is heel belangrijk bij het fokken van gezonde honden.

 

De VRK heeft de MyDogDNA test tot plicht, zonder die test mag je niet met een hond fokken.
Alle bij VRK fokkers geboren pups worden in het nest al getest door de fokker. Dat is heel belangrijk voor de fokker en natuurlijk ook prettig voor de toekomstige eigenaren.

Bij mijn weten doen ze dit ook bij de ProKromfohrlander vereniging.

 

Wat is DNA?

DNA is een verzamelpakket en de belangrijkste drager van ons erfelijk materiaal. In dit DNA zit een soort ‘code’ waarin al onze erfelijke eigenschappen zijn vastgelegd. Voor elke eigenschap heb je 2 delen. Je krijgt 1 van je vader en 1 van je moeder en die combinatie zorgt ervoor dat je bent zoals je bent. Dat is voor honden precies zo.
Soms is 1 van die eigenschappen dominant en daardoor zie je alleen die eigenschap. Dat is bijvoorbeeld bij ruwhaar het geval.
Andere dingen zoals het gladhaar kunnen daarom alleen zichtbaar zijn als je daar 2 van hebt.

 

Genetische variatie

Als je voor een eigenschap 2 dezelfde waarden hebt (bijv. 2x ruwhaar) dan noem je dat homozygoot voor ruwhaar. Deze hond heeft uitsluitend ruwhaar-genen in zijn DNA zitten.
Alle pups die zo'n hond verwekt zullen ook ruwharig zijn omdat ze van deze hond uitsluitend die ruwhaar genen kunnen krijgen. Zelfs als de andere partner dan gladhaar doorgeeft zal je een ruwharige vacht zien.

Veel ziektes werken net zoals het gladhaar gen, als je maar 1 ziek gen hebt dan noemt men dat drager van die ziekte en is de hond zelf vaak niet ziek.
Dit is bijv. het geval met corny feet. Een hond kan dat dragen zonder er zelf problemen van te ondervinden, als je maar een gezond gen er tegenover hebt staan.
Er zijn ook ziektes die een bepaalde combinatie van genen nodig hebben om tot uiting te kunnen komen.

Daarom is genetische variatie heel belangrijk.
Hoe meer diversiteit in ht DNA (dus voor elke eigenschap 2 verschillende genen) hoe kleiner de kans dat de hond ziek wordt.

 

MyDogDNA stelt dat de gemiddelde rashond ongeveer 33,8% aan diversiteit in zich heeft.
Voor een gemiddelde kruising (voor zover bekend bij MyDogDNA) zit dit op 43,2%.
Een gemiddelde kromi zit op slechts 26%...

 

Doutze

Voor Doutze heb ik een MyDogDNA test laten doen.
Daaruit blijkt dat zij drager is van zowel Corny Feet als van von Willebrand.
Helaas is mijn vermoeden dat zij een behoorlijk inteelt gevalletje is bevestigd met een schikbarend lage diversiteit.. Zij heeft slechts 24% aan diversiteit.. De kans op problemen is dan ook levensgroot.
Doutze heeft helaas ook de nodige problemen, sowieso qua karakter. Zij gedraagt zich in vele opzichten abnormaal. Reageert niet zoals een hond hoort te reageren.
Ook heeft zij vele problemen qua stofwisseling en is ze allergisch voor kip, intollerant voor Rund.

Onderstaand komt van de uitslag van MyDogDNA.
Belangrijk om hierbij te weten is dat ook de officieel erkende outcross honden in Finnland met MyDogDNA getest worden en zij worden als raszuivere honden gezien.