P

De Kromfohrländer.

 

De kromfohrländer, ook wel kromi genoemt, is een Duits hondenras. Het is een zeer baasgerichte en actieve gezinshond.
Ze hebben behoefte aan veel beweging en aandacht.  Ze willen altijd bij hun baas in de buurt zijn en kunnen daardoor ook slecht alleen zijn.  Dit is iets wat echt aangeleerd moet worden.
Ze zijn niet geschikt om veel alleen thuis te zijn. In combinatie met een baan buitenshuis zijn ze dan ook niet geschikt, tenzij ze mee kunnen naar je werk. Dagelijks een paar uur alleen is vragen om problemen.


Het ras is ontstaan in 1945 uit een toevallige kruising tussen een foxterriër en een soldatenhond wat waarschijnlijk een Franse Griffon Vendeen is geweest. Omdat de pups uit deze toevallige kruising zo goed bevielen en zulke leuke huishondjes waren is deze kruising met opzet herhaald en van daaruit is het ras opgebouwd. Helaas is er vanaf het begin een "gesloten stamboek" waardoor alle raszuivere kromi's dus familie van elkaar zijn. Daardoor zijn alle honden vrij nauw aan elkaar verwand.
In 1955 is het ras erkend in Duitsland.

 

Een kromfohrländer is...:
* een spring in het veld
* zeer baasgericht
* eenkennig
* heel gevoelig
* vaak onzeker qua karakter, lopen niet over van zelfvertrouwen
* een hond zonder jachtdrift
* aanhankelijk
* speels
* vol energie
* een kieskeurige eter

 

Wat je moet weten over de kromi.

Het Kromfohrländer ras is opgebouwd uit slechts 2 honden. Al vanaf het allereerste begin heeft men gewerkt met een gesloten stamboek. Er is wel een extra teefje gebruikt maar dat beviel niet dus haar invloed is minimaal.
Het is opgebouwd uit pure inteelt. (vader x dochter, broer x zus, etc) Inmiddels streeft men ernaar om minimaal 3 generaties geen verwantschap te hebben.Iets wat niet altijd lukt!
Helaas is het binnen de gladharen echt super lastig om die 3 generaties geen verwantschap te hebben. Dan fok je dus nog steeds gewoon met de kleinkinderen van dezelfde opa of oma.
Ruwharen hebben het iets beter volgens mij, daar komen wel combinaties voor met meer generaties verschil. Wil je graag een kromi pup, vraag dan naar destambomen van de ouders en waarom de fokker voor deze combinatie kiest. 3 generaties niet verwand is echt het minimale wat je nodig hebt om al te grote inteelt problemen te voorkomen.
 
Door de inteelt speelt er in het ras een groeiende lijst aan problemen. Zowel lichamelijk als qua karakter.
Je hebt epilepsie, Corny Feed, diverse auto-imuunziektes, von Willebrand, catarakt, Cystinurie, ED, patella luxatie, koehakkigheid/franse stand en voedselallergieën/intolleranties.
 
Overweeg je een kromfohrlander aan te schaffen, ga dan vooral persoonlijk bij de fokker op bezoek.
De meeste fokkers eisen dit ook. Als een fokker het niet nodig vindt dat je op bezoek komt en de fokker niet alles van je wilt weten is dat wel een teken aan de wand dat je wellicht beter op zoek gaat naar een andere..
Het zelf kennis maken met de fokker en uiteraard ook de toekomstige moederhond is niet alleen leuk en van belang zodat je weet waar je pup op gaat groeien, maar ook om het karakter van de toekomstige moeder te leren kennen.
Veel termen zoals eenkennig en waaks kunnen op diverse manieren worden uitgelegd en wat jij daaronder verstaat hoeft niet hetzelfde te zijn als wat de fokker er onder verstaat...
 
Super angstig wordt namelijk rustig "eenkennig" genoemd.
Heel onzeker is "gevoelig / sensibel"
a-sociaal en zonder enig zelfvertrouwen noemt men ook wel baasgericht of ook eenkennig.
En dat honden elk bezoek eigenlijk op willen eten is "waakzaam" en "ze slaan aan bij bezoek". 

 

Bezin eer ge begint! Een kromi is niet voor iedereen de beste keus!
De kromfohrländer blijkt een aantrekkelijk uiterlijk te hebben, voor ieder wat wils. Ook het formaat spreekt mensen vaak aan. Echter is de kromi zeker niet voor iedereen de beste keus.  Hieronder een overzicht waarom u misschien liever geen kromi zou willen hebben..

  • Het zijn zeer actieve honden die veel beweging nodig hebben.
  • Als pup zijn ze erg druk, ADHD wervelwindjes die een zeer consequente duidelijke baas nodig hebben die rust en regelmaat biedt.
  • Het zijn gevoelige honden die vooral een duidelijke maar ook positieve begeleiding nodig hebben. Een harde aanpak op basis van correctie is uit den boze.
  • Het zijn springers, ze springen graag tegen hun baasje en goede vrienden op.
  • Zeker pups hebben de neiging op te springen en richting handen en kleding te happen.
  • Ze kunnen erg territoriaal zijn en willen vaak niet delen.
  • Binnenshuis kunnen ze ook grootheidswaanzin hebben in die zin dat ze dan denken bepaalde dingen te kunnen regelen. Dan komt de terriër duidelijk naar boven.
  • Ze zijn vaak eenkennig, gereserveerd naar onbekenden.
  • Ze kiezen vaak 1 baas uit binnen hun gezin. Dat is hun alles.  De rest van de familie is bijzaak.
  • En niet geheel onbelangrijk, de kans op gezondheidsproblemen is helaas niet te onderschatten. Raszuiver is in dit geval zeker geen garantie voor een goede gezondheid, in tegendeel helaas..

 

De kromfohrländers zijn puur gefokt als gezeldschapshond. Ze zijn dan ook ingedeeld in rasgroep 9. Het zijn hele lieve, baasgerichte hondjes. Ze zijn erg trouw aan hun gezin, vaak eenkennig naar onbekenden. Met honden die ze kennen willen ze vaak wel spelen, onbekende honden zijn vaak niet interessant. Het zeker geen allemansvriendje wat met alle honden (of mensen) in de buurt spelen wil.  Helaas zijn er ook veel kromfohrländers vrij onzeker qua karakter waarbij de gereserveerdheid om kan slaan naar angst-agressie en problemen met onbekenden in het algemeen. Een goede, degelijke en uitgebreide positieve socialisatie is dan ook een must.

Ze zijn over het algemeen vrij slim en leergierig. Leren dan ook makkelijk, zowel goede als slechte gewoontes. Op schoot zitten en knuffelen vinden ze heerlijk, maar het is geen ras wat de hele dag lekker op schoot wil zitten. Ze willen graag wat te doen hebben, lekker buiten spelen, wandelingen maken, sporten.. het maakt hun niet uit. Als ze maar gezellig met de baas bezig zijn. Kromi's zijn dan ook voor alle soorten van sport zeer geschikt.
Een Kromfohrländer vindt het vreselijk om alleen te zijn, liefst gaan ze altijd met je mee. Ze kunnen best leren een uurtje of dagdeel alleen te zijn. Maar hele (werk)dagen alleen thuis zitten is niets voor een kromi. Ze kunnen zich heel goed aanpassen aan allerlei omstandigheden, maar gezeldschap hebben ze echt nodig!

Kromfohrländers hebben volgens de rasstandaard geen tot nauwelijks jachtinstinct. Dit varieert van honden die absoluut geen interesse hebben in wild en alles wat leeft met rust laten tot honden die wel reageren met opstoten van wild, maar hierbij nooit de baas uit zicht verliezen. Ze zullen nooit op eigen houtje gaan jagen om een uur later eens te gaan bekijken waar de baas ook al weer is.. Een kromfohrländer wil ten alle tijden zijn baas in zicht houden en zullen dan ook binnen zichtafstand blijven. Ze kunnen dan ook slecht alleen zijn. Mits goed aangeleerd kunnen ze wel een paar uur alleen zijn maar dit is iets wat ze wel heel erg vervelend blijven vinden.  Ze zijn dan ook absoluut ongeschikt voor bazen die fulltime werken. 

 

Er zijn 2 variateiten binnen de kromfohrlanders, gladharig en ruwharig. Binnen elke haarvariateit komen diverse haarlengtes voor van kort tot langharig.