P

De Kromfohrländer.

 

De kromfohrlander, ook wel kromi genoemt, is een Duits hondenras. Het is een zeer baasgerichte en actieve gezinshond.
Ze hebben behoefte aan veel beweging en aandacht.  Ze willen altijd bij hun baas in de buurt zijn en kunnen daardoor ook slecht alleen zijn.  Dit is iets wat echt aangeleerd moet worden.


Het ras is ontstaan in 1945 uit een toevallige kruising tussen een foxterriër en een soldatenhond wat waarschijnlijk een Franse Griffon Vendeen is geweest.  Omdat de pups uit deze toevallige kruising zo goed bevielen en zulke leuke huishondjes waren is deze kruising met opzet herhaald en van daaruit is het ras opgebouwd.
In 1955 is het ras erkend in Duitsland.

 

Een kromfohrländer is...:
* een spring in het veld
* zeer baasgericht
* eenkennig
* een hond zonder jachtdrift
* gevoelig
* aanhankelijk
* speels
* vol energie
* een kieskeurige eter

 

Bezin eer ge begint! Een kromi is niet voor iedereen de beste keus!
De kromfohrländer blijkt een aantrekkelijk uiterlijk te hebben, voor ieder wat wils. Ook het formaat spreekt mensen vaak aan. Echter is de kromi zeker niet voor iedereen de beste keus.  Hieronder een overzicht waarom u misschien liever geen kromi zou willen hebben..

  • Het zijn zeer actieve honden die veel beweging nodig hebben.
  • Als pup zijn ze erg druk, ADHD wervelwindjes die een zeer consequente duidelijke baas nodig hebben die rust en regelmaat biedt.
  • Het zijn gevoelige honden die vooral een duidelijke maar ook positieve begeleiding nodig hebben. Een harde aanpak op basis van correctie is uit den boze.
  • Het zijn springers, ze springen graag tegen hun baasje en goede vrienden op.
  • Zeker pups hebben de neiging op te springen en richting handen en kleding te happen.
  • Ze kunnen erg territoriaal zijn en willen vaak niet delen.
  • Binnenshuis kunnen ze ook grootheidswaanzin hebben in die zin dat ze dan denken bepaalde dingen te kunnen regelen. Dan komt de terriër duidelijk naar boven.
  • Ze zijn vaak eenkennig, gereserveerd naar onbekenden.
  • Ze kiezen vaak 1 baas uit binnen hun gezin. Dat is hun alles.  De rest van de familie is bijzaak.

 

De kromfohrlanders zijn puur gefokt als gezeldschapshond. Ze zijn dan ook ingedeeld in rasgroep 9. Het zijn hele lieve, baasgerichte hondjes. Ze zijn erg trouw aan hun gezin, vaak eenkennig naar onbekenden. Met honden die ze kennen willen ze vaak wel spelen, onbekende honden zijn vaak niet interessant. Het zeker geen allemansvriendje wat met alle honden (of mensen) in de buurt spelen wil.

Ze zijn over het algemeen vrij slim en leergierig. Leren dan ook makkelijk, zowel goede als slechte gewoontes. Op schoot zitten en knuffelen vinden ze heerlijk, maar het is geen ras wat de hele dag lekker op schoot wil zitten. Ze willen graag wat te doen hebben, lekker buiten spelen, wandelingen maken, sporten.. het maakt hun niet uit. Als ze maar gezellig met de baas bezig zijn. Kromi's zijn dan ook voor alle soorten van sport zeer geschikt.
Een Kromfohrländer vindt het vreselijk om alleen te zijn, liefst gaan ze altijd met je mee. Ze kunnen best leren een uurtje of dagdeel alleen te zijn. Maar hele (werk)dagen alleen thuis zitten is niets voor een kromi. Ze kunnen zich heel goed aanpassen aan allerlei omstandigheden, maar gezeldschap hebben ze echt nodig!

Kromfohrländers hebben volgens de rasstandaard geen tot nauwelijks jachtinstinct. Dit varieert van honden die absoluut geen interesse hebben in wild en alles wat leeft met rust laten tot honden die wel reageren met opstoten van wild, maar hierbij nooit de baas uit zicht verliezen. Ze zullen nooit op eigen houtje gaan jagen om een uur later eens te gaan bekijken waar de baas ook al weer is.. Een kromfohrländer wil ten alle tijden zijn baas in zicht houden en zullen dan ook binnen zichtafstand blijven. Ze kunnen dan ook slecht alleen zijn. Het alleen zijn moet echt aangeleerd worden. Mits goed aangeleerd kunnen ze wel een paar uur alleen zijn maar dit is iets wat ze wel heel erg vervelend blijven vinden.  Ze zijn dan ook absoluut ongeschikt voor bazen die fulltime werken. 

 

Er zijn 2 variateiten binnen de kromfohrlanders, gladharig en ruwharig. Binnen elke haarvariateit komen diverse haarlengtes voor van kort tot langharig.